Fri hyressättning och höjda bostadsbidrag

Fri hyressättning förespråkas av både fastighetsägare och vissa politiska partier som en lösning på såväl för låg byggtakt som bostadsbrist. Men hur reglerad är egentligen hyresmarknaden? Och skulle en avreglering verkligen lösa problemen?
Av: Thomas Ekvall Postat: Ämneskategorier: Bostäder Ekonomi Nybyggnation
Hus på staplar av pengar
Foto: ”Price of Houses is Rising” av Images Money, CC BY 2.0

Under lång tid har det höjts röster om fri hyressättning. Det förespråkas av Fastighetsägarna liksom av exempelvis Folkpartiet. Argumenten för att hyressättningen ska släpps fri är att kalkylen för nybyggnation och renovering inte går ihop.

 

Även Hans Lind är för fri hyressättning men snarare med anledning av att det skapar större valmöjligheter för individen. Här kan ni läsa mer om det.

 

Samtidigt vill man höja bostadsbidragen kraftigt för att kompensera hushåll som inte är så resursstarka. Högre hyror skulle dock inte införas med en chockhöjdning över en natt utan snarare som en stegvis höjning över flera år. På det sättet skulle byggandet hänga med uppåt och de som vill anpassa sin bostadssituation till något mer passande (billigare bostäder) skulle kunna göra det.

 

Vad då reglerad hyresmarknad?

Vad jag dock har svårt att förstå är hur marknaden kan vara reglerad? Hyressättningen är ju en förhandling mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren/fastighetsägarna som kan liknas vid fackets och arbetsgivarnas löneförhandling.

Om Hyresgästföreningen accepterar 10 % hyreshöjning är det väl det som sker?

Det är väl lagstiftat att hyrorna ska förhandlas – men om Hyresgästföreningen accepterar 10 % hyreshöjning är det väl det som sker? Har jag fel i det här så vore jag tacksam om någon kunde skicka mig ett mail och förklara hur det hänger ihop. Annars menar jag att detta endast är lobbying för att försvaga Hyresgästföreningens möjligheter att hålla tillbaka hyrorna.

 

Vad då inte lönsamt att bygga hyresrätter?

Att det sedan inte skulle vara lönsamt att bygga hyresrätter är jag skeptisk till utan att kunna kalkylen. Det finns trots allt presumtionshyror som tillåter högre hyror i nyproduktion och med dagens låga ränta har även hyresrättsbyggandet börjat öka. Snarare är det så att det är lönsammare att bygga bostadsrätter än hyresrätter och det är därför som bostadsrättbyggandet dominerar.

 

Dessutom ligger det varken i fastighetsägarnas eller bostadsutvecklarnas intresse att bygga bort bostadsbristen. Det skulle ju göra att marknadshyrorna snarare sjunker. Visserligen en gammal artikel men att fastighetsbolagen inte direkt har likviditetsproblem (åtminstone inte i storstäderna) framgår tydligt.

 

Hur ska problemet med bostadsbrist lösas då?

Att lösa problemet med att ”avreglera” hyresmarknaden tror jag inte på. Åtminstone inte inom det befintliga beståndet.

 

Då tror jag mer på mer diversifierade upplåtelseformer (exempelvis hyra-köpa) framöver eller social housing i kombination med andra åtgärder som stimulerar till omflyttning. Och på den fronten har vi gott om inspiration att hämta från våra grannländer.

Filtrering

Relaterade blogginlägg

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev