De snabba och stora förändringarna som skett i hushålls och företags beteende sedan karantänåtgärderna startade för cirka två månader sedan genererar en väldigt fragmenterad efterfrågan för byggbranschens olika delar. Projekt som redan påbörjats löper på även om det blivit problem med att ökad frånvaro från såväl inhemsk (sjukdom, VAB) som utländsk arbetskraft (åkt hem) samtidigt som brist på vissa insatsvaror börjar bli tydlig. Det går samtidigt att se tendenser till att beslut om att dra igång nya projekt skjuts upp bland företagen. Mot hushållssektorn blir skiftet ännu större. Stora jobb, som byten av kök och badrum minskar när folk jobbar hemifrån. Dels för att man tvekar att ta stora ekonomiska beslut, dels för att man inte vill ha hantverkare hemma under längre perioder. Mindre jobb, som enkla elinstallationer, kan istället temporärt få ett uppsving. Även gör-det själv sektorn frodas av att fler är mer hemma vilket tydligt syns i bygghandelns utveckling med ökad omsättning.
Att göra bedömningar på hur ekonomi och byggande utvecklas framöver har under de dryga två månader Covid-pandemin påverkat Europa har varit väldigt svårt. De är två avgörande faktorer som framförallt är centrala att studera: smittspridningen och olika länders motreaktion till denna. Dessa faktorer börjar nu bli lite tydligare vilket ger oss möjlighet att dra upp några olika scenarion för byggmarknaden.
Dessa tre scenarion ligger inom ett troligt spann för hur det kan tänkas gå men det finns fortsatt stora frågetecken. Potentiella följdeffekter av krisen är svåra att bedöma. En jämförelse är exempelvis den Europeiska skuldkrisen 2012 som förmodligen inte hade inträffat just då om inte finanskrisen 2008 – 2009 hade skett. Kriser tenderar att blottlägga andra obalanser som kan vara svåra att se. Ett exempel idag är den stora nedgången i oljepriset som kan sätta flera länder i gungning när de får problem att återbetala sina dollarnominerade skulder. Eller så är det inget stort problem men det får tiden utvisa. Oavsett är det svårt att se annat än att byggandet faller under de två närmsta åren. Samtidigt innebär det inte att allt backar. Som vi sett hittills under de två senaste månaderna kan ändrade levnadsmönster göra att vissa sektorer får en starkare utveckling, åtminstone en tid.
Positivt scenario: Smittspridningen har redan nått sin kulmen och en stegvis normalisering sker under det andra kvartalet med lättad karantän. Allt fler får gå tillbaka till sina arbetsplatser och i Norge och Danmark öppnar skolor och förskolor. Rekommendationer om att hålla avstånd och att hålla sig hemma vid luftvägssymtom kvarstår.
Basscenario: Smittspridningen har redan nått sin kulmen och en stegvis normalisering sker under det andra kvartalet med lättad karantän. Lokala utbrott sker dock under hela året vilket leder till nedstängning på dessa platser. Förbud mot större folksamlingar varar året ut liksom begränsningar i resandet.
Negativt scenario: En andra våg av smittspridning kommer under hösten och nedstängningen fortsätter året ut i princip i samma omfattning som i nuläget.
Artikeln har tidigare publicerats i Byggvärlden (18 maj 2020)