Få byggrelaterade nyheter i vårbudgeten

Vaga besked i regeringens vårbudget vad gäller bygg- och bostadssektorn - mycket "vill" och lite "hur". Sparar regeringen på krutet till de bostadspolitiska förhandlingarna?
Av: Thomas Ekvall Postat: Ämneskategorier: Bostäder Nybyggnation Politik

Bild på Magdalena Andersson (S)

Regeringens vårbudget innehåller inga överraskningar eller nysatsningar för bygg- och bostadssektorn. Däremot görs nya stora satsningar på mottagandet av flyktingar där exempelvis stödet utökas för att skaffa fram bostäder och då främst modulhus på tillfälliga bygglov.

 

Den stora trumman bankas då regeringen satsar 100 miljoner extra på byggande av skolor. Samtidigt minskar de anslaget till renovering av skolor med 150 miljoner – en nettominskning med 50 miljoner således till byggrelaterad verksamhet. Sedan kan man ju fundera på hur många nya skolor man får för 100 miljoner. Århundrates satsning är det ju inte.

 

Otydligt hur man ska nå uppsatta mål

Regeringen pratar dock om vad de vill göra: minska ledtider och kostnader för byggandet, se över byggnormer, utöka byggutbildningarna och skärpa kraven på kommuner som inte bygger mer. Men det är ett ”vill” utan att berätta ”hur” vilket är något som karakteriserat politiken generellt under de senaste åren.

 

Vi hade väntat oss ett förtydligande av vad som krävs för att få tillgång till investeringsstöden vid byggandet av nya hyresrätter men inte heller där kom något nytt fram. Vi får vänta och se. Snart är halvtid passerad för mandatperioden och om det ska bli några utbetalda stöd är det nog dags att sätta igång.

 

Byggsatsningar får avvakta i väntan på resultat från de bostadspolitiska samtalen

Att budgeten är så fattig på byggnyheter har nog att göra med de bostadspolitiska samtalen som förs med alliansen. De vill förmodligen inte införa något av betydelse innan de vet var diskussionerna tar vägen. Det vore synd att bränna broar när man äntligen satt sig vid förhandlingsbordet.

 

Regeringens vårproposition finner ni här.

Filtrering

Relaterade blogginlägg

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev