Förändring av listpriser för byggmaterial i Sverige – september 2020

Under september fortsatte hyllkantspriserna, likt augusti, uppåt med +1,2%. Totalt sett har hyllkantpriserna stigit med 4,6 % under de senaste 12 månaderna baserat på 11 347 byggvaror.
Av: Magnus Svensson Postat:

 – Listpriserna fortsätter uppåt i stort sett över hela sortimentet under september och vi ser en kraftig fortsatt uppgång för träpriserna. Detta är en justering som jag tror dels beror på våren och sommarens stora efterfrågan och att byggvaruhusen tar höjd för en mer osäker höst, menar Magnus Svensson som följer byggmaterialpriserna på Prognoscentret.

 

Går vi ned på några vanliga kategorier ser det ut enligt följande:

 

Byggmaterial 01

I huvudkategorin Byggmaterial (01) har listpriserna ökat med +0,5% under september och på 12 månader med +1,6%.

 

I underkategorierna har Huskomplettering (019) under september ökat mest med +2,9% och Tak- väggbeklädnad (017) backat mest med -0,5%.

 

Så här ser det ut i huvudgrupp och redovisad undergrupp

(bygger på 4 933 lagerförda artiklar).

 

 

Träprodukter 02

I huvudkategorin  Träprodukter (02) har listpriserna fortsatt kraftigt under september med + 3,5% och på helåret på helåret +4,4%. Samtliga kategorier har stigit under september från Träelement (025) +1,1% upp till Hållfastsorterat virke (021) med hela +5,0%.

 

Så här ser det ut i huvudgrupp och redovisad undergrupp

(bygger på 2 847 lagerförda artiklar).

 

 

Fästdon 05

Fästdon (05) har ökat med +0,5% under september och under 12 månader stigit på +4,2%. Spik (050) har en svag stigning på +0,2%. Bultartiklar, muttrar och brickor (052) ökat med +2,0% under perioden.

 

Så här ser det ut i huvudgrupp och redovisad undergrupp

(bygger på 823 lagerförda artiklar)

 

 

Här en är sammanfattning av övriga undergrupper som vi följer kring de vanligaste byggmaterialen (bygger på 2 301 lagerförda artiklar)

 

 

Regionala skillnader

 

I undersökningen har vi även delat in Sverige i fem regioner. Under september har huvudkategorierna rört sig uppåt i samtliga regioner. Träprodukter(02) har fortsatt stiga från augusti in i september i samtliga regioner från +3,4 i Region Norr till Region Väst där listpriserna stigit hela +6,2%.

 

 

Skillnader regionalvis prisutveckling på totalen

Under september månad steg priserna mellan +1,1% till +1,3% där Region Öst/Mellan och Region Syd steg mest +1,3% vardera.  Region Norr ökat mest med +6,4% på 12 månader.

 

Mätningen utgår från handlarnas hyllkantspriser och visar inte slutpriset efter rabatt. Mätningen utgår från de mest omsatta byggvarorna som lagerförs i byggvaruhandeln och baseras på avlästa listpriser från 55 byggvaruhus i Sverige. Mätningen görs också utifrån 5 regioner i Sverige för att fånga upp regionala skillnader i prissättning.

 

Datan är hämtad från BuildFlow Insight som analyserar prissättningen på byggvaror vilket ger en djupare förståelse av prisbild, konkurrens och trender.

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev