Hej Anna. Beskriv din bakgrund och din roll på Prognoscentret lite närmare!
Jag är civilingenjör inom Industriell Ekonomi som arbetat hela mitt arbetsliv inom byggrelaterade företag, både rent operativt och med mer strategiska projekt framför allt inom anläggningssektorn. Av den anledningen lägger jag en stor del av min tid på att bevaka och analysera den svenska anläggningsmarknaden.
Hur har vi hanterat de osäkerheter som råder kring cementtillgången och energiförsörjningen i de nya anläggningsprognoserna?
Ja, det är onekligen svårt att sätta prognoser för utvecklingen när det råder så stor osäkerhet, samtidigt ser vi att det naturligtvis finns ett väldigt stort sug från våra kunder att få veta vad som kommer härnäst. Det är tyvärr ingen som kan svara på hur cementfrågan kommer att sluta, vilket är och förblir ett stort orosmoln. Energiförsörjningen är något som oroar och skulle potentiellt kunna eskalera till att bli ett stort problem för fortsatt tillväxt inom många branscher. I liggande prognos har vi utgått från att tillgången på både cement och energi kommer att möta efterfrågan för kommande projekt. Vi följer däremot utvecklingen dagligen och värderar löpande all ny information.
Vad tror vi om utvecklingen inom de olika anläggningssegmenten under 2022?
Investeringsnivåerna inom samtliga segment är i dagsläget historiskt höga och förväntas bestå under 2022. Inom flera områden ser vi ett akut behov av underhåll för att bibehålla den standard vi idag har på infrastrukturen. Tyvärr ser vi att lagda budgetar inte är tillräckliga vilket kan komma att bli kostsamt i längden. Trafikverket har annonserat att ”lagt kort ligger” i kommande nationella plan. Det betyder att tidigare annonserade projekt ska realiseras vilket får ses som något positivt även om det också innebär att det under kommande period inte finns utrymme för vare sig nya projekt eller underhållsarbeten.
Just nu arbetar du också med ett projekt för Världsbanken – vad går projektet ut på?
Ja, det är ett spännande projekt vi har fått möjlighet att delta i! Projektet går ut på att intervjua lokala aktörer på den svenska marknaden angående skeenden inom byggprocessen utifrån olika typfall. Resultaten kommer att användas i en internationell jämförelse för att hitta best practice med syfte att öka effektiviteten.
Vi som jobbar med dig vet att du kan allt om asfalt – hur kommer det sig?
Nej, allt om asfalt vet jag definitivt inte men jag har erfarenhet från asfalteringsbranschen. En sväng inom cementbranschen har också gjort mig lite kluven, jag gillar ju även betongvägar. Däremot är jag arbetsskadad på så sätt att jag alltid lyssnar på ljudet från beläggningen, tycker att spårighet känns jobbigt in i själen och undviker vägar med för mycket potthål. Så därför kör jag bil i K2:an lite för mycket eftersom beläggningen oftast är bäst där.
Vill du veta mer om vilka segment som ingår i våra anläggningsprognoser? Läs mer här.