RAPPORT: Boendekostnader i nyproduktion

På uppdrag av HSB Riksförbund har vi undersökt boendekostnaden för unga hushåll i två olika upplåtelseformer. Resultaten visar att bostadsrätten är den mest prisvärda bostaden för unga personer.
Fakta om rapporten

Prognoscentret har på uppdrag av HSB Riksförbund jämfört boendekostnaderna för två olika unga hushåll. Det första hushållet består av en person (20-24 år) som önskar bo i en etta. Det andra hushållet utgörs av ett par (25-29 år) som vill bo i en tvåa.

 

Jämförelsen omfattar: 

  • Två upplåtelseformer (nyproducerad hyresrätt resp. nyproducerad bostadsrätt)
  • Två lägenhetstyper (1:a resp. 2:a)
  • Fem regioner; Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, större kommuner med > 75 000 invånare och mindre kommuner med < 75 000 invånare.

”Den nyproducerade bostadsrätten visar sig vara den billigaste boendeformen i samtliga undersökta regioner även då man förutom månadsavgiften räknar in räntan på bostadslån och utgår från dagens prisnivåer på bostadsmarknaden. Och skillnaden är stor. Månadskostnaden är minst dubbelt så hög för en nyproducerad hyresrätt, jämfört med en nyproducerad bostadsrätt i landets tre storstadsregioner och i större kommuner.

För personen i 20-årsåldern som söker en etta i någon av storstadsregionerna eller i en större kommun är det mellan 3 400 och 4 400 kr dyrare per månad att bo i en genomsnittlig nyproducerad hyresrätt jämfört med motsvarande bostadsrätt. För det unga paret som vill bo i en tvåa är skillnaden runt 5 400 kr per månad.”

 

(ur pressmeddelande, HSB Riksförbund, 2021-08-24)

 

Läs rapporten: Boendekostnader i nyproduktion

Till DN Debatt: ”Det är en myt att hyresrätten ger det billigaste boendet.”

 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev