Amorteringskravet slutligen klubbat

Amorteringskravet är nu klubbat. Till skillnad från förra året då kravet diskuterades kommer effekten på bostadspriserna att bli begränsad. Renoveringsmarknaden påverkas däremot negativt på sikt även om den initiala effekten är positiv.
Av: Thomas Ekvall Postat: Ämneskategorier: Bostäder Nybyggnation Politik

Nybyggnation på Liljeholmskajen

 

Så har amorteringskravet slutligen klubbats. Det kommer att vinna laga kraft från maj 2016 och börjar brukas från och med första juni. Ni kan läsa mer villkoren här.

 

Begränsad effekt på bostadspriserna

Jag tror att effekten på bostadspriserna denna gång blir begränsad till skillnad från förra året då priserna rusade när det började talas om amorteringskrav. Folk har i högre grad ställt in sig på att detta ska komma och dessutom har i princip alla banker krav som är minst lika skarpa, om inte ännu hårdare. För att bromsa prisuppgången krävs ytterligare verktyg, mer om det i kommande inlägg.

 

Paradoxen: amorteringsfrihet för nybyggnation kan dämpa efterfrågan

Vad som däremot kommer att få effekt och som jag tror att man kommer få korrigera längre fram är frågan om amorteringsfrihet de första 5 åren vid nybyggnation. Effekten kan faktiskt bli motsatt det som avses.

 

Med amorteringsfrihet får hushållet en större budget att köpa bostad för. Detta vet byggbolaget som i de flesta fall prissätter så högt de kan. Problemet för hushållet blir då att det blir svårt att uppskatta andrahandsvärdet på bostaden vilket gör att de drar öronen åt sig och hellre väljer att köpa bostad på andrahandsmarknaden. Åtminstone om prisutvecklingen normaliseras och/eller osäkerheten ökar kring vilket håll bostadspriserna kommer att gå under kommande år.

 

Sådärja, där fick jag in lite spelteori också. Det blir intressant att se om teorin stämmer. Det beror lite på var jämviktsläget hamnar, om byggbolagen kan tänka sig att skala på vinsten.

 

Renoveringsmarknaden drabbas av amortering på utökade lån

I ursprungsförslaget låg även att hela lånet beläggs med amortering vid utökande av befintligt lån. Hur detta slutligen blir är nog inte helt spikat än men det senaste budet är att tilläggslånet ska betalas av på en ganska kort tid – 10 år är budet nu.

 

Det låter ganska vettigt men kommer troligen att ge en negativ effekt på renoveringsmarknaden i ett läge där marknaden redan backar i spåren av det sänkta ROT-avdraget. Ett tilläggslån på exempelvis 150 000 skulle med 10 års amortering och 4% ränta initialt kosta 1600 i månaden efter ränteavdrag (varav 1250 är amortering). Investeringar har i företagsvärlden en avskrivningstid vilket detta skulle kunna liknas vid. Lånar man 150 000 för att bygga om köket är det fullt rimligt att betala av det även om 10 år kanske är i kortaste laget. Större ombyggnationer har en längre levnadstid än så. Men går pengarna däremot till Thailandsresor så är ju avskrivningstiden 0 så det jämnar väl ut sig.

 

Vad händer med flyttaktiviteten?

Ytterligare en faktor är att amorteringskravet skapar inlåsningseffekter. Viljan att flytta minskar ytterligare då kravet i många fall tvingar på ett tvångssparande i form av amortering vilket kan ge en ganska stor effekt i plånboken varje månad, åtminstone i storstäderna. Detta i sig har en motsatt effekt mot det avsedda. Det håller ner utbudet vilket blir prisdrivande. Det vore därmed lämpligt att titta djupare i verktygslådan och kanske göra något åt flyttskatterna som redan nu är en stor hämsko på flyttaktiviteten.

Filtrering

Relaterade blogginlägg

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev